Czym jest cukrzyca i jak duża jest skala tej choroby? 

Cukrzyca to choroba metaboliczna wywołana przez zaburzenia w wydzielaniu insuliny (hormonu trzustki, który odpowiada za metabolizm węglowodanów i regulację poziomu glukozy). Nieleczona cukrzyca może prowadzić do niewydolności wielu narządów, w tym nerek, oczu, serca czy naczyń krwionośnych.

  • Na tę przewlekłą chorobę w Polsce leczy się około 3 milionów osób. Na całym świecie, co 12 osoba choruje na cukrzycę, a tylko połowa ma postawioną diagnozę. Eksperci szacują, że do 2035 roku liczba chorych na cukrzycę zwiększy się o 205 milionów ludzi.
  • Cukrzyca typu 2 to choroba dietozależna, a rosnąca liczba jej przypadków (również wśród dzieci i młodzieży) wynika w dużej mierze z szerokiego dostępu do wysokoprzetworzonej żywności i siedzącego trybu życia.

Jakie objawy są typowe dla cukrzycy?

  • wzmożone pragnienie i łaknienie,
  • suchość w ustach,
  • nagła zmiana wagi bez zmian w diecie,
  • nieuzasadniona senność, zmęczenie i apatia,
  • częste oddawanie moczu,
  • nocne skurcze łydek,
  • problemy z koncentracją.

 

Jakie powikłania zdrowotne niesie cukrzyca?

  • hipoglikemia (niedocukrzenie – stan, gdy poziom cukru we krwi spada poniżej 70 mg na decylitr) i hiperglikemia (zbyt wysokie stężenie cukru),
  • kwasica ketonowa – to stan zagrażający życiu, który powstaje wskutek nagłego i dużego spadku insuliny we krwi,
  • śpiączka cukrzycowa – zaburzenie poziomu glukozy może doprowadzić do utraty przytomności,
  • neuropatia cukrzycowa – wskutek hiperglikemii dochodzi do uszkodzenia obwodowego układu nerwowego, a neuropatia może się objawiać np. zaburzeniami czucia,
  • retinopatia cukrzycowa – cukrzycowa choroba oczu, która powoduje pogorszenie wzroku, uszkodzenie siatkówki, a nawet zaćmę,
  • nefropatia – zaburzenia funkcjonowania nerek.

 

Jakie dobre nawyki pozwolą ustrzec się przed chorobami wywoływanymi przez nadmierne spożycie cukru?

  • słodycze, fast foody czy białe pieczywo traktuj jako żywność rekreacyjną lub całkowicie je odstaw,
  • surowe warzywa oraz kiszonki spowalniają wchłanianie cukru do krwi – jeśli zatem zamierzasz zjeść np. białe pieczywo, to warto wcześniej przekąsić np. pomidora,
  • dieta o niskim indeksie glikemicznym da dużo energii. Z kolei posiłki bogate w cukry proste sprzyjają senności, wywołanej przez wahania glukozy.
  • regularność ma znaczenie – najlepiej jeść posiłki o stałych porach.

 

Podstawowa diagnostyka, ruch i czas wolny

  • ruszaj się — aktywność fizyczna poprawia insulinowrażliwość. Nie musisz katować się intensywnymi treningami – wybierz taką aktywność, jaka sprawia Ci przyjemność. Nawet spokojne, ale regularne spacery robią robotę!
  • odstaw używki – unikaj alkoholu i palenia papierosów.
  • badaj się – minimum raz w roku należy sprawdzać poziom glukozy. Jeśli zauważyłeś u siebie objawy insulinooporności, to warto poprosić lekarza o skierowanie na krzywą cukrową.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Pomocna w zapobieganiu i regulowaniu cukrzycy 

Osoby, które doświadczają zaburzeń glukozy, powinny postawić na dietę o niskim indeksie glikemicznym, która nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który pomaga ocenić, jak bardzo wzrośnie stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym powoduje gwałtowny wyrzut cukru – wtedy organizm wydziela większe ilości insuliny, której zadaniem jest obniżanie poziomu cukru. Z kolei częstym skutkiem nadmiernego wydzielania insuliny jest hipoglikemia reaktywna – niebezpieczny stan, kiedy poziom cukru spada poniżej normy. Wtedy możesz odczuwać nagły spadek energii, senność, a także mieć napady głodu.

 

Jakie produkty z niskim lub średnim indeksem glikemicznym zaleca się w profilaktyce cukrzycy?

  • nieprzetworzone produkty bogate w błonnik pokarmowy (warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia),
  • węglowodany złożone (grube kasze, produkty pełnoziarniste jak np. chleb razowy, brązowy ryż, komosa ryzowa, płatki zbożowe bez dodatków),
  • dobrej jakości mięso i ryby oraz owoce morza,
  • jajka,
  • tłuste sery,
  • orzechy,
  • surowe warzywa.

 

Wysoki indeks glikemiczny ma:

  • białe pieczywo i inne produkty wykonane na bazie drobnej mąki,
  • słodzone napoje,
  • słone i słodkie przekąski.

Insulinooporność ­– ostatni dzwonek przed cukrzycą

Insulinooporność – to zaburzenie metaboliczne, w którym tkanki stają się oporne na działanie insuliny, odpowiedzialnej za obniżanie poziomu glukozy we krwi. Tym samym, niezdiagnozowana, zaniedbana insulinooporność z czasem prowadzi do zachorowania na cukrzycę typu 2. Wykrycie insulinooporności to taka czerwona lampka – sygnał, który jasno wskazuje, że pora zacząć o siebie dbać, jeśli chcesz uniknąć cukrzycy.

  • Diagnoza insulinooporności nie jest wyrokiem – to stan, który da się odwrócić, dzięki diecie o niskim indeksie glikemicznym, zwiększeniu aktywności fizycznej, choć w niektórych przypadkach farmakoterapia jest konieczna. Wspomniana dieta opiera się na odpowiednim bilansowaniu węglowodanów w posiłkach.
  • Insulinooporność można zdiagnozować poprzez wykonanie testu OGGT (doustnego testu obciążenia glukozą zwanego również krzywą cukrową). Przed badaniem Pacjent musi wypić roztwór z 75 g glukozy. Podczas trzypunktowego testu dochodzi do trzykrotnego pobrania krwi – najpierw na czczo, następnie po godzinie i po dwóch. Dzięki temu można sprawdzić, w jaki sposób zmienia się glikemia po spożyciu glukozy.
  • Dobrym połączeniem jest wykonanie krzywej cukrowej i krzywej insulinowej za jednym pobraniem. Dzięki temu można sprawdzić, czy organizm wytwarza odpowiednie ilości insuliny w sytuacji spożycia dużej dawki glukozy.
Skip to content